Fietsen in je mooiste outfit? Gewoon doen!

Vraag het maar aan ervaren fietsers: fietsen in maatpak, of met hoge hakken en een chique rok, is echt niet zo uitdagend als het lijkt. Je kan eigenlijk met zowat alle normale kleren, op een heel kort rokje na misschien, fietsen.Rocco

Maar wat als het regent?


Er zijn mensen die door de regen fietsen, en er zijn er die gewoon nat worden. Een kwaliteitsvolle regenjas en regenbroek zijn je een ticket tot die eerste groep. Met kwaliteitsvol bedoel ik dat ze bestaan uit een lichte stof die tegelijk waterdicht en ademend is, zodat je zweet snel wordt afgevoerd. Lange ritsen aan de broekspijpen maken het makkelijk om de regenbroek over je schoenen te trekken. De regenkap sluit best nauw aan. Een losse kap dreigt op de fiets immers nogal snel ‘wind te vangen’. Een regenpet is een alternatief, zo blijft je volledige gezichtsveld vrij.Darkjoy

Of te warm is?


Dat zweten op de fiets valt eigenlijk goed mee. En als het echt heet is buiten kan je ook gewoon wat trager fietsen. Heb je geen zin in een slakkengangetje? Dan kan een kattenwasje bij aankomst op het werk wonderen doen. En in echt fietsvriendelijke bedrijven kan je een douche nemen. Trouwens, vaak is niet warm, maar wel koud weer de oorzaak van een zweterige fietsrit. De angst om te koud te hebben leidt er toe dat we ons te warm kleden. Je merkt het niet bij vertrek, maar na enkele minuten trappen warmt je lichaam op en is het eerste zweet al onderweg. Vertrek op frisse ochtenden daarom gerust ‘net gepast’, of kleed je in laagjes die je makkelijk aan en af kunt doen.Birdie

Zorg dat je gezien wordt


Goed zichtbaar zijn in het donker is niet enkel een kwestie van veiligheid. Het verhoogt ook je eigen comfort. Als je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers moet je aan kruispunten vaak minder remmen. En een sterke fietslamp bezorgt je een beter zicht op het wegdek, waar gemene putten en bulten zich in het donker verschuilen. Van goede fietslampjes zijn de meeste fietsers overtuigd, maar dat fluohesje is vaak een no-go. Reden: te lelijk. Begrijpelijk. De schreeuwerige hesjes zijn eigenlijk bedoeld voor automobilisten met pech. Je draagt zo’n hesje dus niet voor het plezier, terwijl fietsen wel een heel plezierige bezigheid is. Die ergernis lag bij mij vier jaar geleden aan de basis van het idee om een eigen collectie te ontwerpen. Het resultaat is gofluo. Want opvallen en er goed uitzien kan echt wel samen gaan. Het schreeuwerige geel is bijvoorbeeld echt niet noodzakelijk om je goed zichtbaar te maken. De fluogele stof waaruit de standaard fluohesjes bestaan, is enkel nuttig overdag en bij schemering. In het donker zijn de reflecterende stroken belangrijker. Die lichten fel op wanneer er bijvoorbeeld autolampen op schijnen. In de ogen van automobilisten vallen reflecterende stoffen daarom sneller op dan fluorescerende. Het voordeel van reflecterende stoffen is dat ze bij daglicht vrij neutraal en helemaal niet schreeuwerig hoeven te zijn, terwijl ze wel enorm opvallen wanneer ze dat moeten doen.Van fietsen in een mooie outfit gesproken. Afgelopen zomer fietsten wij door de duinen naar een trouwfeest in onze mooiste outfit!Fieten in je mooiste outfit