Zo beweeg je je veilig door het donker

Het is een jaarlijkse mijlpaal (en geen leuke): de eerste keer dat de fietsverlichting voor en na de school- of werkdag terug aan moet. Laat je als zachte weggebruiker niet afschrikken. Met deze tips beweeg je je veilig door het duister.Onderschat je zichtbaarheid niet


Automobilisten zijn bijna volledig afhankelijk van hun ogen wanneer ze zich door het verkeer verplaatsen. In het donker is hun reactievermogen bovendien trager. Als je dan als fietser of voetganger donkere kleding draagt, zal een automobilist je maar op 30 meter afstand opmerken. Met reflecterende kleding en goede fietsverlichting is dat tot wel 150 meter.Fietsen in het donker

Zien en gezien worden


Fietslampjes zijn er grofweg in twee categorieën: lampjes waarmee je gezien wordt, en lampjes waarmee je zelf ook wat ziet. Kies bij voorkeur lampjes uit die tweede categorie.Meer dan een kwestie van veiligheid


Goed zichtbaar zijn in het donker is niet enkel een kwestie van veiligheid. Het verhoogt ook je eigen comfort. Als je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers moet je aan kruispunten vaak minder remmen. En een sterke fietslamp geeft je een beter zicht op het wegdek, waar gemene putten en bulten zich in het donker verschuilen.Fietsen in het donker

Verblind je tegenliggers niet


Richt je koplamp niet horizontaal naar voor. Dan schijn je recht in de ogen van tegenliggers of automobilisten, wat je veiligheid uiteraard niet bevordert. Richt de koplamp schuin naar de grond, waardoor het sterkste licht een tiental meter voor je op de grond uitwaaiert. Zo heb je meteen ook een beter zicht op het wegdek.Zet ‘lampjes opladen’ in je agenda


Vermijd lampjes met batterijen die je moet vervangen, zoals AA- of knoopcelbatterijen. Batterijen die je via USB of een smartphone-lader oplaadt, zullen je minder vaak in de steek laten. Zolang je ze niet vergeet op te laden natuurlijk. Zet daarom een herinnering in je smartphone die je bij aankomst op het werk vraagt om de lampjes op te laden.Fietsen in het donker

Neem altijd lampjes mee (ook als je denkt voor het donker thuis te zijn)


Je weet nooit dat een kerstmarkt of lunch zo gezellig wordt dat je niet meteen naar huis wil. Sowieso heeft duisternis de vervelende neiging om plots en snel te vallen. Heb ook altijd een extra lampje bij voor het geval één van je vaste lampjes er onverwacht de brui aan geeft.Reflecterende kledij kan ook mooi zijn


Laat die schreeuwerige fluohesjes waar ze thuishoren: in je wagen. Opvallen zonder je stijl te verliezen is echt wel mogelijk. Die ambitie heb ik toch voor Gofluo. Mijn collectie bestaat uit eigentijdse, urban geïnspireerde ontwerpen die niet alleen veilig maar ook esthetisch verantwoord zijn. Alle hesjes zijn zorgvuldig en doordacht ontworpen. Ik gebruik aangename, waterafstotende en sneldrogende stoffen, frisse fluo kleuren, verrassende combinaties en handige sluitingen zonder velcro zodat je kleding en sjaals niet worden beschadigd.Fietsen in het donker

Reflecterende tape


Een effectieve en goedkope manier om ook je fiets beter zichtbaar te maken: kleef reflecterende tape op je bagagedrager, fietsmand of trapas. Er bestaan ook reflecterende spakenhoesjes of reflecterende banden die je rond je enkels kan doen.Blijf weg uit de goot


Ga niet uit schrik voor het donker en het verkeer in de goot of tegen de stoeprand fietsen. Daar ben je net nog minder zichtbaar voor automobilisten, en je kan geen kant uit als ze je toch rakelings willen inhalen. Doe niet gek, maar eis wel je ruimte op.